Rusya ülke genelinde Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef aldı

Rusya ülke genelinde Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef aldı

İlk bilgilere göre saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı.

Ukrayna askeri ve enerji yetkilileri Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği hava saldırısında ülke genelindeki enerji altyapısını hedef alan çok sayıda tesisin zarar gördüğünü söyledi.

Ukrayna Enerji Bakanı German Galushchenko Telegram uygulaması üzerinden paylaştığı mesajda, "Enerji endüstrimize yönelik bir başka büyük saldırı!” ifadelerini kullandı.

Bakan, Poltava, Kirovohrad, Zaporijya, Lviv, Ivano-Frankivsk ve Vinnytsia bölgelerindeki elektrik üretim ve iletim tesislerinin hedef alındığını da sözlerine ekledi.

Zaporijya bölgesi hariç diğer tüm bölgeler Ukrayna'nın doğu ve güneydoğusundan geçen cephe hattından uzakta yer alıyor.

Ukrayna'nın en büyük özel elektrik şirketi DTEK Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın hava saldırısının üç termik santralde ciddi donanım hasarına yol açtığını söyledi.

DTEK, Telegram uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada "Cihazlar ciddi hasar gördü" dedi.

"Elektrik mühendisleri şu anda saldırının sonuçlarını gidermek için çalışıyorlar."

Poltava Bölge Valisi Filip Pronin Telegram'da yaptığı açıklamada, merkez Poltava bölgesinde bir enerji altyapı tesisinin drone saldırısıyla vurulduğunu ve yangına yol açtığını yazdı.

İlk bilgilere göre olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

Vinnytsia ve Zaporijya bölgelerinin valileri ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda kritik sivil altyapı tesislerinin zarar gördüğünü belirtirken daha fazla ayrıntı vermediler.

Kentin askeri yönetiminin başındaki isim Serhiy Popko Telegram uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada Kiev'i hedef alan tüm füzelerin imha edildiğini söyledi. Popko, saldırı sonucunda büyük bir hasar ya da yaralanma olmadığını da sözlerine ekledi.

Reuters'ın görüştüğü Kiev'deki görgü tanıkları, hava savunma sistemlerinin hava cisimlerini vurduğunu düşündüren patlama sesleri duyduklarını bildirdi.

Bölge yetkilileri, hava savunma sistemlerinin NATO üyesi Polonya ile sınırı olan ve birkaç patlamanın meydana geldiği Lviv bölgesi üzerinde de Rus saldırısını püskürtmekle meşgul olduğunu söyledi.

Şubat 2022'de Ukrayna'yı geniş çaplı işgal etmeye başlayan Rusya, son aylarda Ukrayna enerji merkezlerini hedef almaya başladı. Moskova sivilleri hedef aldığını reddediyor ve Ukrayna enerji sisteminin meşru bir askeri hedef olduğunu söylüyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.